Web Analytics Made Easy - Statcounter

سریال صبح آخرین روز که چندی پیش با موضوع زندگی شهید شهریاری به روی آنتن شبکه‌ی دوم رفت، افقِ درستی را مدنظر داشت اما خالی از اِشکال نبود؛ ضعف داستان‌ و شخصیت‌پردازی مهمترین نقاط ضعف آن بود اما مهم‌تر از همه‌ی این‌ها، ناتوانی سریال در پایان‌بندی داستان بود.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- سارا عاقلی؛ "صبح آخرین روز" عنوان سریالی بود که به تازگی درباره‌ی زندگی شهید مجید شهریاری ساخته شد؛ محصول شبکه‌ی استانی زنجان که به سفارش مرکز سیمای استان‌ها و با مشارکت سازمان انرژی اتمی، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و استانداری زندان تولید شد و پس از ماه رمضان به روی آنتن شبکه دوم سیما رفت و چندی پیش، آخرین قسمت آن پخش شد؛ اثری به کارگردانی حسین تبریزی و بازیگری کاوه خداشناس در نقش شهید شهریاری که تلاش داشت بازنمای یک مجاهدت علمی باشد؛ اگرچه در رسیدن به این هدف ناکام ماند و نتوانست به شکل موثری مجاهدت علمی این شخصیت را بازنمایانی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دال مرکزی آثاری که درباره‌ی قهرمانان ملی ساخته می‌شود باید بتواند به ایجاد تکثر در مفهوم مجاهدت بیانجامد و جهاد را از انحصار یک شکل خاص مانند حضور در جبهه‌های جنگ نظامی خارج کند تا در نهایت گروه‌های متنوع و علاقه‌مندی‌های متفاوت را دربرگیرد؛ به این معنی که رسیدن به افق جاودانه‌ای مانند شهادت و تاثیرگذاری فقط متعلق به یک زمان و مکان نیست و عرصه‌های متنوعی را در برمی‌گیرد؛ "صبح آخرین روز" در واقع تلاش داشت قطعه‌ای از پازل پهناور مقاومت باشد و مجاهدت یک شخصیت علمی را در سنگر دانشگاه به تصویر بکشد اما برخی عوامل مانع از رسیدن به چنین چشم‌اندازی شدند و مشخص شد سیمای استان‌ها تا رسیدن به استاندارد ملی در تولید آثار نمایشی، راه دشواری پیشرو دارد.

پخش این اثر با ایام پر اتفاقِ انتخابات و روزهای پرکار صداوسیما در پوشش برنامه‌های انتخاباتی همزمان بود و همین موضوع بر کاهش اقبال مخاطب موثر واقع می‌شد و حتی رسانه‌های اندکی آن را به زیر ذره‌بین نقد و بررسی بردند؛ به عبارت بهتر این اثر کمتر از اهمیتِ موضوعش دیده شد اما بیش از همه‌ی عوامل از جمله زمان پخش، کیفیت پایین سریال در عدم جذب مخاطب تاثیر گذاشت.

نارسایی زبان سریال در داستان‌سرایی و شخصیت‌پردازی مهمترین پاشنه آشیل آن به شمار می‌آمد که در کنار روایت از هم گسیخته‌ی اتفاقات زندگی شهید شهریاری مخاطب را بیشتر سردرگم کرد.

"صبح آخرین روز" رویات پازل گونه را به روایت خطی و یک نواخت زندگی مجید شهریاری ترجیح داد و داستان را با صحنه‌ی شهادت دکتر شهریاری آغاز کرد که برای در هم شکستن کلیشه و روایت حوصله‌سر بر در ابتدای داستان روند درستی به نظر می‌آمد اما مشکل از آن جایی که شروع شد که سریال در فلاش بک به گذشته، نظم زمانی را از یاد برد و روایت زندگیِ پر حادثه‌ی شهریاری را در فاصله‌ی چند روزه‌ی بستری بودن همسرش در بیمارستان پس از عملیات ترور جای داد؛ البته اِشکال این روایت فقط در فشردگی نبود بلکه در روند تعریف قصه، زمان‌های مختلف زندگی او در هم آمیخته شد و مخاطب، خود باید ترتیب آن را  سر هم می‌کرد؛ ضمن آنکه داستان در فلاش بک به ایام قدیم، به گذشته‌های بسیار دور سفر کرد! به پیش از به دنیا آمدن شهید شهریاری و حتی پیش از ازدواج کردن پدر و مادر این شهید بزرگوار! تا جایی که در قسمت‌های نخستین، وقت خود را صرف نشان دادن مراسم خواستگاری مادر شهید کرد؛ بی‌آنکه نبود این قسمت به اصل داستان ضربه‌ای بزند.

 

بخش عمده‌ی دیگری از سریال نیز به دوران کودکی مجید شهریاری اختصاص داشت؛ صحنه‌های بر مدار فضای سنتی شهر زنجان که به نظر می‌رسد در اثر همکاری شبکه‌ی در سریال بسط پیدا کرده وگرنه این امکان وجود داشت که سریال زمان را بیشتر معطوف به سال‌های پایانی زندگی شهید و دوران اوج نبوغ او کند.

با ورود داستان به روزهای جوانی شهید شهریاری و حضور کاوه خداشناس در نقش او این امید وجود داشت که داستان ارتباط بیشتری با مخاطب برقرار کند و با نشان دادن گذر روزگار شهید در محیط دانشگاه تا حدی این این اتفاق افتاد اما خالی از اشکال نبود؛ برای مثال شخصیت طراحی شده که خداشناس نمایش آن را بر عهده داشت در برخی مواقع بیچارگی و کم‌حوصلگی از او شُره می‌کرد؛ اگرچه این اثر تلاش داشت بازنمای راه رستگاری و ساده‌دلی شهید باشد اما بیشتر از او شخصیتی ساده لوح ساخت؛ مانند قسمتی که شاهد دیالوگ دکتر شهریاری با مامور اطلاعاتی بودیم و او ساده‌انگارانه از تجربه‌ی سفرش به خارج از کشور و دیدار با یک دانشمند که در اصل جاسوس بوده، می‌گفت.

در این بین علاوه بر روند داستان و دیالوگ‌ها، نوع بازیِ کاوه خداشناس نیز به ارتقای نقش کمکی نمی‌کرد؛ مانند زمانی که خبر شهادت مسعود علی‌محمدی دیگر دانشمند هسته‌ای که دوست و همکار مجید شهریاری بوده به او داده می‌شد اما واکنش بازیگر نقش با تاخیر و به صورت حداقلی و کم‌رمق اتفاق می‌افتد.

 

تصویرسازی ناقص این سریال فقط درباره‌ی شخصیت شهید شهریاری نبود بلکه در بازنمایی نیروهای اطلاعاتی و امنیتی نیز موفق عمل نکرد و بیش از اقتدار، بازنماییِ ضعف و عقب ماندن آن‌ها از سیر اتفاقات بود؛ مانند اولین دیالوگ از آنان، جایی که به یکدیگر می‌گفتند هنوز فیلم‌های محل انفجار را به دست نیاوردند در حالی که رسانه‌های بیگانه اکنون آن را در اختیار دارند؛ یا در ادامه که نشان داده می‌شد بعد از ترور شهید علی‌محمدی، احتمال ترور دکتر شهریاری بسیار بالا بوده اما علی‌رغم گمانه‌زنی و حتی برخی تدابیر، نیروهای اطلاعاتی از تروریست‌ها جا ماندند و یک دانشمند هسته‌ای دیگر از آسمان علمی کشور پَر کشید؛ اتفاق تلخی که پس از شهید شهریاری، چند بار دیگر تکرار شد.

چالشی‌ترین و عجیب‌ترین قسمت داستان را در پایان‌بندی آن می‌توان یافت؛ جایی که نیروهای ناتوان از ایجاد امنیت برای شخصیت‌های علمی کشور، در طی یک رشته اقدامات و عملیات پیچیده، چندین شخصیت مرتبط در ترور را دستگیر می‌کنند! ظاهرا داستان‌پردازانِ سریال "صبح آخرین روز" فراموش کرده‌اند که موضوع ترور دو تن دانشمندان هسته‌ای یعنی علی‌محمدی و شهریاری یکی از پرونده‌های همچنان باز و بسیار پیچیده‌ی دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی است که با جنجال بر سر دستگیری و سپس آزادی متهم پرونده هنوز به نتیجه‌ی کامل نرسیده؛ اما عجیب آنجا است که این سریال یک پرونده‌ی باز و بحرانی را مختومه روایت می‌کند.

تلاش برای روایت مفهوم مقاومت و نشان دادن تکثر مفهوم جهاد توسط این سریال ستودنی است اما چنین روایت‌هایی برای تاثیرگذاری بر مخاطب نیاز به دو فاکتور باورپذیری و حس برانگیزی نیاز دارند؛ شهادت شهید شهریاری یکی از موضوعات مهم و تاسف‌بار یک دهه‌ی گذشته‌ی کشور است که بسیاری از افراد حواشی پس از آن و دستگیری فردی به جرم دست داشتن در ترور و سپس آزادی او را به خاطر دارند یا حداقل چنین موضوعی به راحتی قابل جستجو و در دسترس است؛ بنابراین روایت این چنینی در درجه‌ی اول اثر ساخته شده را در ذهن مخاطب غیر قابل باور می‌کند.

 

به طور کلی یکی از مهمترین انتقاداتی که به آثار شخصیت‌محور وارد می‌شود، بازنمایی یک وجهی و غفلت از لایه‌های گوناگون عاطفی، خانوادگی و کاری است اما "صبح آخرین روز" به عنوان یکی از نقاط قوت خود توانست زندگی خانوادگی و عاطفی شهید شهریاری را تا حد مقبولی نمایش دهد و به نقاط درام و تاثرآمیز زندگی او مانند از دست دادن همسر اولش اشاره کند و در ادامه به صورت توامان به نقش همسر دومش به عنوان شریک زندگی و شریک علمیِ مجید شهریاری بپردازد اما در کنار چنین نقاط مثبتی، سریال صبح آخرین روز از نبودِ قوت در داستان‌ رنج می‌بُرد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: شهید شهریاری صبح آخرین روز شهدای هسته ای سریال تلویزیونی صبح آخرین روز مجید شهریاری شهید شهریاری زندگی شهید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۳۲۶۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اساتید در شکل‌گیری شخصیت انسان‌هایی که آینده جامعه را می‌سازند، بسیار مؤثر هستند

رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان با تجلیل از مقام رفیع و جایگاه ارزشمند اساتید گفت:اساتید دانشگاه در شکل‌گیری شخصیت انسان‌هایی که آینده جامعه را می‌سازند، بسیار مؤثر هستند.

به گزارش گروه استان ها خبرگزاري دانشجو حسین اکبری‌فرد رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان در مراسم تجلیل از اساتید برتر این دانشگاه در تالار وحدت دانشگاه، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید مرتضی مطهری و تبریک روز معلم به اساتید دانشگاه، پیشرفت و پویایی دانشگاه را مرهون تلاش و ایثار اساتید گرانقدر دانست.

وی افزود: جایگاه علم و مقام معلم و استاد در فرهنگ ایران و اسلام همواره رفیع و قابل‌احترام بوده است؛ مایه سرافرازی و مباهات است که پس از گذر قرن‌ها، همچنان مراکز معتبر علمی و دانشگاهی جهان از خزانه ارزشمند آثار استادان و مفاخر ایرانی بهره می‌برند.

او اظهار داشت:شکوفایی استعدادها، انتقال دانش، اعتلای ارزش‌های انسانی و تربیت نسل‌های پی‌درپی، مرهون ایثار و فداکاری استادانی است که در ادامه سنّت و رسالت انبیا الهی برای هدایت انسان‌ها همّت نموده‌اند؛ بنابراین مایه مباهات و خوشبختی است که در تقویم ما روزی با عنوان روز گرامیداشت مقام معلم نام‌گذاری شده است؛ زیرا معلمان و اساتید در شکل‌گیری شخصیت انسان‌هایی که آینده جامعه را می‌سازند، بسیار مؤثر هستند.

اکبری فرد، بزرگداشت سالروز شهادت استاد عالی‌قدر حوزه و دانشگاه، آیت‌الله مرتضی مطهری و گرامیداشت روز معلم، را فرصت مغتنمی دانست تا ضمن ارج‌نهادن به مقام شامخ و جایگاه اندیشه این عالم فرزانه، مراتب سپاسگزاری و قدردانی خود را محضر استادان و اعضای محترم هیئت‌علمی که عهده‌دار امر آموزش و پژوهش در دانشگاه هستند، تقدیم کنیم.

رئیس دانشگاه اعلام کرد: در سی و یکمین آئین نکوداشت اعضای هیئت‌علمی نمونه کشوری که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، از سه دانشگاه در استان کرمان اساتید نمونه کشوری معرفی و از ایشان تجلیل شده است؛ از دانشگاه شهید باهنر کرمان محمدی‌نژاد، از دانشگاه، ولی عصر رفسنجان هاشمی و از دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته ماهان دکتر فدایی انتخاب شده‌اند.

رئیس دانشگاه معین استان ضمن تبریک به این دانشگاه‌ها و اساتید منتخب، ابراز امیدواری کرد؛ استان کرمان همواره در عرصه علم و دانش بدرخشد و نصیحت روانشاد مهندس علیرضا افضلی‌پور مبنی بر تربیت دانشجویان واقعی توسط اساتید سرلوحه کار‌های آموزشی قرار گیرد تا دانشجوی واقعی تربیت شود. 

وی افزود:در این راستا باید دانشجویانی تربیت کرد که بعد از فارغ‌التحصیلی بتواند کارخانه‌ای را ایجاد کند، معدنی را به بهره‌برداری برساند و یا خدمت مفیدی به جامعه ارائه دهد.

*نقش موثر در تربیت مدیران آینده

سپس نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمان نیز یاد و خاطر شهید مرتضی مطهری را گرامیداشت و گفت: خداوند تبارک و تعالی انسان‌ها را به گونه‌ای اجتماعی خلق کرده است که وقتی با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنیم یا موثریم یا متاثر؛ یعنی اینکه یا اثر می‌گذاریم و یا اثر می‌پذیریم؛ بنابراین معلم و استاد قرار است موثر باشند. 

حجت الاسلام حسن علیدادی افزود:گاهی هیبت علمی و ویژگی‌های شخصیتی استاد به شدت دانشجویانش را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد؛ تاثیر استاد در دانایی‌هایش است؛ استاد دانا با دانش و اندوخته علمی خود می‌تواند عمیق‌ترین تاثیرات را بر دانشجویانش داشته باشد.

امام جمعه کرمان در پایان ابراز امیدواری کرد؛ اساتید و معلمان که سکاندار تعلیم و تربیت نسل جوان هستند، به این مقوله توجه ویژه‌ای داشته باشند و بتوانند با علم و دانایی خود نقش موثری در راستای تربیت نسل جوان و مدیران آینده برای جامعه ایفا نمایند.

 

*اهميت تربيت انسان‌های مفید

در ادامه مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز گفت: خداوند فرصتی به ما داده است تا در مجموعه‌ای علمی و در کنار نسلی قرار بگیریم که در آینده نزدیک، عهده‌دار بخش مدیریتی جامعه خواهد شد.

حجت الاسلام حسن عسکری افزود: در منابع و روایات دینی برای معلمان، استادان و همه کسانیکه نقش انتقال دهنده علم به جوانان را عهده دار هستند، جایگاه و ارزش بالایی بیان شده است؛ زیرا از نگاه دینی، معلم کسی نیست که فقط تخصص داشته باشد و تنها علم و مهارت خودش را منتقل کند. 

او اظهار داشت: معلم و استاد کسی است که اگر مخاطبی در اختیارش باشد، به پرورش شخصیت مخاطبش نیز توجه داشته باشد و انسان‌های مفید تربیت کند تا به واسطه علم و دانشی که کسب می‌کنند، درجامعه مفید باشد.

وی در ادامه روایتی از پیامبر اکرم (ص) نقل کرد که ایشان برای معلمان و مقام ارجمند آنان ارزش فوق العاده‌ای قائل بود و در دعاهایش می‌فرمود: "اللهم اغفر للمعلمین و اطل اعمارهم و بارک لهم فی کسبهم" خداوندا معلمان را بیامرز و عمر طولانی به آنان عطا فرما و کسب و کارشان را مبارک گردان".

حجت الاسلام عسکری ابراز امیدواری کرد: تا همه استادان و معلمان مشمول دعای خیر پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) باشند تا بتوانند آنگونه که شایسته است به رسالت آموزشی خود عمل نمایند.

دیگر خبرها

  • چهره‌هایی که نمی‌دانستید صداپیشگی هم کرده اند
  • انیمیشن‌هایی متفاوت برای بزرگتر‌ها؛ انیمیشن‌هایی مفرح برای بچه‌ها
  • روایت مرحوم آیت‌الله نجفی تهرانی از زندگی اش
  • روایت شاپور بختیار از سبک زندگی امام خمینی
  • ببینید | سخنان شاپور بختیار در مورد شخصیت و سبک زندگی امام خمینی در جلسه‌ی شورای امنیت حکومت پهلوی
  • روایت شهید فاطمیون + فیلم
  • واکنش نشریۀ 29 ساله به حذف سریال «حشاشین» از شبکۀ نمایش خانگی/ علاقه ایرانیان به داستان حسن صباح تاریخی است؛ نسازی، می‌سازند(+ جلد)
  • اساتید در شکل‌گیری شخصیت انسان‌هایی که آینده جامعه را می‌سازند، بسیار مؤثر هستند
  • علم‌آموزی همواره در آیات و روایات مورد تاکید بوده است
  • دین سینما به امام صادق‌(ع) چه زمانی ادا می‌شود؟